فهرست مطالب

مطالعات تطبیقی هنر - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه مطالعات تطبیقی هنر
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کورش مومنی، حسین سلطان زاده، محمدرضا بمانیان صفحه 1
    از عوامل موثر در شکوه و زیبایی معماری ایران به ویژه در دوران اسلامی به تزئین و آرایش بناها می توان اشاره کرد. در این میان، مسجد مدرسه چهارباغ اصفهان یکی از شاهکارهای معماری دوره صفوی و مسجد مدرسه سید یکی از مهم ترین بناهای ساخته شده در ابتدای دوره قاجار در شهر اصفهان ازلحاظ تزئینات و بهخصوص نقوش کاشی کاری حائز اهمیت هستند. بررسی، مطالعه و مقایسه در نقوش کاشی کاری این دو بنا می تواند باعث بازشناسی هویت فرهنگی این دو بنا شود. با توجه به خلاء نسبی علمی- تحقیقاتی در رابطه با معماری مدارس تاریخی کشورمان بخصوص در بحث تزئینات، پژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی و انجام تحقیقات کتابخانه ای در عرصه آرایه های معماری این دو بنا و تحقیقات میدانی به ارزیابی و مقایسه تطبیقی نقوش کاشیکاری دو بنای شاخص معماری دوران صفویه و قاجار بپردازد. یافته های تحقیق نشان می دهد که بیش تر تزئینات کاشی کاری مسجد مدرسه چهارباغ نقوش هندسی و گیاهی به صورت انتزاعی و تجریدی است که استحکام ساده و روانی دارد و خط بهکار رفته در تزئینات آن، خط کوفی بنائی و خط ثلث است. اما عناصر تزئینی به کاررفته در مسجد مدرسه سید تنوع بیش تری دارد که تحت تاثیر هنرهای تزئینی غرب به صورت طبیعتگرا، غیرانتزاعی و تقلیدی میباشد؛ نقوشی هم چون منظره سازی، تصاویر میوه همچون انگور، گل وگلدان، کاسه بشقابی و موارد مشابه آن نیز به چشم می خورد. هم چنین، خط غالب بیش تر کتیبه ها خط نستعلیق است.
    کلیدواژگان: نقوش کاشیکاری، مسجد، مدرسه سید اصفهان، مسجد، مدرسه چهارباغ، دوره صفویه، دوره قاجار
  • الهه ایمانی، محمود طاووسی صفحه 17
    در اساطیر اژدهاکش حامی مردم است، با نیرو و کمک ایزد یا ایزدان، به حمایت از مردمان و برای ایجاد صلح و آرامش به جنگ با اژدها می رود. در فرهنگ های مختلف اژدها و اژدهاکشان با نماد های گوناگونی به کار رفته اند ولی در بن مایه و زبان تمامی آن اسطوره ها یکی هستند و فقط ازلحاظ گفتار است که در فرهنگ های مختلف از یکدیگر متمایز شده اند.
    در تحقیق حاضر از بین اسطوره های جهان درباره اژدهاکشی، اسطوره اژدهاکشان ایران و هند انتخاب و از بین آنها به مقایسه بهرام (ورثرغن)، ایزد اژدهاکش ایرانی، با ایندرای هندی و فریدون و راما پرداخته شده است. این مقاله با جمع آوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای و تحلیل اسطوره ها به روش ساختارگرایانه با نظر به تفکرات لوی استروس که اسطوره را گفتاری درون نظام نمادین زبان می داند پیش رفته است. هم چنین، براساس تفکرات ژرژ دومزیل که جامعه هند و اروپاییان را یک قوم واحد می داند، به بررسی این سوال پرداخته شده است که آیا بین اسطوره های ایران و هند تطابقی وجود دارد؟ اگر آری این تطابق ها به چه مسئله ای مربوط می شوند؟ بنابراین، مقاله حاضر ساختاری تحلیلی تاریخی دارد.
    با بررسی های انجام شده، درنهایت این نتیجه حاصل شد که تطابقاتی بین اژدهاکشان هند و ایران وجود دارد و این شباهت ها و تطابق ها بنابر نظر استروس نه در اثر ارتباطات بلکه چون اسطوره ها در انگاره های عام ذهن آدمی وجود دارند و به دلیل این که هندیان و ایرانیان قبل از جدایی هردو از یک قوم هند و اروپایی بوده اند، بنابراین اسطوره اژدهاکشان این دو قوم بن مایه های مشترکی دارند و فقط در روایت به دلیل تشکیل سازمان های سیاسی، مذهبی، اجتماعی و موقعیت های جغرافیایی مختلف از نشانه های مختلفی استفاده کرده اند و به مرور زمان تغییر یافته و از یکدیگر متمایز شده اند.
    کلیدواژگان: اسطوره، اژدها، اژدهاکش، هند، ایران
  • محمود قلعه، نویی، آرمین بهرامیان، فروغ مدنی صفحه 29
    منظر شهر واسطه ای میان انسان و پدیده شهر و تبلور بصری و معنایی اجزای تشکیل دهنده فضا است که یکی از اجزای آن تابلوها و علایم هستند. تابلوهای معرف کاربری و تبلیغاتی درعین ایفای نقش کارکردی خود، که معرفی کالا و خدمات است، موجب افزایش پویایی و سرزندگی فضا یا اغتشاش و سردرگمی می شوند. این موضوع درحالی مطرح است که منظر شهری بیش تر مراکز فعال شهرها با تابلوهای رنگارنگ پوشیده شده است. این تابلوهای رنگارنگ درکنار یکدیگر و درطول زمان برای جلب توجه مشتریان شکل گرفته اند، ازهمین رو دارای ویژگی منحصر به فردی هستند که همان هویت بصری متمایز و مشخصی است که از فرهنگ مردم و مطابق با نیاز و سلیقه روز برآمده است. خیابان چهارباغ عباسی یکی از مهم ترین و قدیمی ترین خیابان های شهر اصفهان است که با تابلوهای تبلیغاتی مغازه ها و فروشگاه ها پوشیده شده است. تابلوهای تبلیغاتی از اجزاء منظر شهری هستند که تاثیرات مطلوب و نامطلوبی در کیفیت فضای شهری ایجاد می کنند. در این پژوهش با استفاده از روش تحقیق توصیفی تحلیلی، بعد از مشاهده و جمع آوری اطلاعات به بررسی نقاط قوت و ضعف موجود در منظر خیابان چهارباغ عباسی که به دلیل وجود تابلوها ایجاد شده است، پرداختهایم و زمینه های مختلف را بررسی کرده ایم و درانتها به این نتیجه رسیده ایم که تابلوهای تبلیغاتی باوجود داشتن هماهنگی هایی از جمله فرم و چیدمان با زمینه کالبدی، به علت استفاده نامناسب از رنگ ها و بی توجهی به زمینه فرهنگی مطلوبیت بصری لازم را ندارند و لازم است در این زمینه اصلاحاتی صورت بگیرد. به منظور انجام این اصلاحات می توان سه رویکرد مختلف اتخاذ کرد که در این پژوهش با انتخاب رویکرد سوم که تدوین ضوابط عام کمی و کیفی و ارائه الگوها و نمونه های مناسب است، به ارائه چهارچوب و پیشنهاداتی برای طراحی و سامان دهی تابلوهای تبلیغاتی خیابان چهارباغ پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: منظر شهری، یکسان سازی، تابلوهای تبلیغاتی، خیابان چهارباغ عباسی، اغتشاشات بصری
  • محمد هاتفی، حمیدرضا شعیری صفحه 41
    در این مقاله نحوه تجلی ارزشهای پستمدرن در تعامل متن و تصویر درقالب تداخل و همزیستی ژانرها و شکلگیری بیناژانریت بهمثابه یک «مسئله» بررسی میشود. درراستای حل آن، براساس روش نشانه- معناشناسی و رویکرد تحلیل گفتمان پدیدارشناختی این فرضیه را مطرح میکنیم که در دوره پستمدرن براثر نمود شرایط اجتماعی سیاسی و... درشکلگیری متنها، دروضعیتهای تقابلی (نظیر تقابل عناصر کلامی/تصویری)، براثر شکلگیری یک وضعیت آنارشیسم معنایی و آشوب فراگیر در متن و گفتمان، ما با نوعی وضعیت شبهمعناشناختی مواجه میشویم که جز در بستر بررسی همهجانبه تمامی عناصر و عوامل دخیل در گفتمان و نسبتسنجی آن با وضعیت اجتماعی و فرهنگی و... قابل بررسی نخواهد بود. فرضیه جانبی ما در این تحقیق این است که آنچه باعث چنین وضعیتی شود، جز از رهگذر فروریزش قالبها و ژانرها بهمثابه قوالب عادتواره های معنایی قابل وقوع نخواهد بود و دراین راستا فروریزش مرزهای هویتی و نیز چارچوبهای حسی ادراکی و حتی عاطفی سهم عمدهای ایفا میکنند. دراین راستا، یک کتاب مصور با عنوان مردم معمولی تالیف علیرضا میراسدالله مورد تحلیل نشانهمعناشناختی قرار میگیرد و نشان داده می شود که ارزشهای دوره پستمدرن ناشی از رشد سریع فنآوری و درهمریختن مرزهای تعاملات جهانی باعث شده است که این متن درراستای انعکاس این ارزشها از حالت بینامتنی ساده در قالب تاثیرپذیری محتوایی عناصر از یکدیگر خارج شود، به صورت مادی درهمبریزد و بهنحوی انضمامی منعکسکننده تغییرات محتوایی در بستر اجتماعی فرهنگی باشد. بهاین ترتیب با فروریزش مرزهای حسی ادراکی، هویت، شناخت و... درنهایت ما با وضعیتی مواجه میشویم که میتوان آن را «وضعیت شبه گفتمانی» نامید. درچنین وضعیتی، «کنش» تعطیل و مرز میان گفتمان و غیرگفتمان مخدوش میشود.
    کلیدواژگان: رابطه متن کلامی و تصویر، نشانه معناشناسی، گفتمان، بیناژانریت، شبه گفتمان
  • فاطمه رعیتی زاده، سیده آیین فاضل صفحه 57
    نوشتار حاضر جستاری است در زمینه مطالعه تطبیقی ریختشناسی شمشیرهای سلطنتی ایران و عثمانی در سده های دهم و یازدهم هجری (16و17م.). از همینرو، کوشش شدهاست تا با بهرهجستن از روش تحقیق کیفی توصیفی و بهدستدادن شواهد تاریخی به بازنمایی تحلیلی وجوه اشتراک و افتراق این شمشیرها بهلحاظ شاکله ظاهری و نقوش طرحشده بر آنها پرداخته شود. در این مقاله پس از ارائه تصاویری از نمونه شمشیرهای هر دو حکومت در سده های مورد نظر و ارزیابی ریختشناسی آنها در قالب جداول تحلیلی، چنین نتیجهگیری شده است که مذاهب رسمی موجود در این مناطق بر نحوه تزئینات و مضامین نوشتاری حکشده بر شمشیرها تاثیر بسزایی داشته اند و موجبشدهاند که شمشیرها در هریک از حوزه های حکومتی ویژگی خاص خود را بیابند؛ درحالیکه تبادل صنعتگران اسلحهساز و سلاحها باعث بروز ویژگی های مشترک در ساخت سلاحهای این دو حکومت شده است. بهعلاوه، سادگی تزئینات شمشیر ایرانی در مقابل تزئینات بیشازحد روی تمامی قطعات شمشیرهای عثمانی تفاوت برجسته این شمشیرها شمرده میشود.
    کلیدواژگان: ریخت شناسی، شمشیر، صفویه، عثمانی
  • پرستو محبی، محمدجعفر یوسفیان کناری صفحه 73
    در این مقاله قصد داریم با تاکید بر جلوه های ساختاری تئاتر ابزورد، بهمثابه شکل نوینی از پردازش نمایشی در نیمه نخست قرن بیستم، تحولات وسیع زبان ادبی را در این گونه تئاتری تحلیل و نقش آن را در روند تکوین ادبیات داستانی پس از خود بررسی کنیم. مسئله اصلی این تحقیق کشف و شناسایی حدود تاثیرات متقابلی است که میان این گونه متفاوت نمایشی و اشکالی از ادبیات داستانی مدرن پس از دهه شصت میلادی، نظیر رمان نو، نمایان شد. اگر بتوان پذیرفت که تئاتر ابزورد در حد فاصل جریانات ادبی مدرن و پسامدرن رواج یافت، سوال عمده این است که تا چه حد بر اشکال رماننویسی پس از خود تاثیر گذاشته است؟ در تحقیق حاضر درصدد آنیم که با الهام از آموزه های ساختگرایی تکوینی، الگوی روششناسانه مناسبی برای سنجش کیفی هرنوع تاثیر متقابل میان درام ابزورد و رمان نو تعریف کنیم. بهاین منظور، جامعهای از نویسندگان مطرح در هردو گونه ادبی و نمایشی مذکور را انتخاب کرده و شاخصهای سبکشناسانهای از آثار آنها را مد نظر قرار دادهایم. در این مقایسه تطبیقی، بهویژه با تمرکز بر کیفیاتی از نمایشنامه های ساموئل بکت و رمانهای مارگریت دوراس، نشان داده می شود که تاچه اندازه میتوان با شاخصهایی مشترک بهشکل یا محتوای آثار مذکور توجه نشان داد. سبکگریزی، شیءگرایی، انسانگرایی و علمگرایی از مهمترین معیارهای این سنجش تطبیقی بهشمار میرود و با شواهدی که از متون مختلف ارائه شده است، ثابت می شود که تئاتر ابزورد تاثیرات صرفا ادبی برروند تحول رمان نو نگذاشته است، بلکه باید گفت که جنبه های «تئاتری» درام ابزورد نیز در زبان ادبی پس از دهه شصت میلادی نفوذ کرده است؛ روندی که میتوان آنرا بهنوعی «اجراییشدن» ادبیات تلقی کرد.
    کلیدواژگان: ادبیات مدرن، تئاتر ابزورد، مقایسه تطبیقی، ساموئل بکت، مارگریت دوراس
  • نرگس دهقان، غلامحسین معماریان، اصغر محمدمرادی، حجت الله عبدی اردکانی صفحه 87
    انسان برای بیان مضامین دینی و اسطورهای و فایقآمدن بر شکاف بین بخش خودآگاه و ناخودآگاه ذهن خود به نماد و نمادپردازی نیاز دارد. نماد در صور مختلفی چون رویا، قصه عامیانه، اسطوره، شیء طبیعی و هنر ظاهر میشود. در معماری کاربرد نماد از همه هنرها قویتر و پرمعناتر است. امروزه، زبان نمادگونه در معماری با اصطلاحات بیاثر یا منفی یکسان شده است و ارتباطات شهودی ناظر در تعریف موقعیتش نه تنها عاملی برای بهبود تعاملات وی در فضا نیست، بلکه به ابزاری برای از خودبیگانگی تبدیل شده است. هدف از این مقاله پاسخگویی به این سوال است که آیا با دستیابی به مشترکات معنایی کهنالگوها که در ناخودآگاه جمعی انسانها وجود دارد و برگرفته از سه منبع اسطوره های جهانی، نماد و رویا است، میتوان به درک مفاهیم کهنالگویی و تجلی آن در کالبد معماری رسید یا خیر. در این مقاله مفهوم «عروج» به عنوان کهنالگو تلقی و بررسی می شود و از آنجا که این مفهوم یکی از مفاهیم برگرفته از ناخودآگاه جمعی انسانها است، با کشف مفاهیم و معناهای دیگر میتوان به زبان الگوی واحدی در معماری دست یافت تا تعاملات انسان با فضای معماری ارتقا یابد. طراحان و معماران این زبان را شیوهای بیزمان و ابدی خواهند یافت که با استفاده از آن میتوانند عوامل دیگر متاثر از زمینه و سبک های معماری را به صورت مکانمند و زمانمند بهکار گیرند.
    کلیدواژگان: کهنالگو، عروج، اسطوره، رویا، نماد، زبان کهنالگو، معماری
|
  • Mohammad Reza Bemanian, Kourosh Momeni, Hosein Soltanzadeh Page 1
    Magnificent and beauty contributed to the architecture, especially during the Islamic era, is due to the decoration of the buildings. Chahar Bagh masjed-madreseh (mosque-school) in Isfahan is one of masterpieces of Safavid period and also masjed Seyyed is Isfahan is one of the buildings built in the early Qajar period, especially in terms of decoration and tiling patterns.Review, study and comparison of tiling patterns of the two buildings Can be recognized the cultural identity of these two buildings. The present research is based on the relative lack of scientific study of the historical architecture of the schools buildings in our country especially in the field of decorating and using analysis-description method and library studies in the field of architectural decorations of the two buildings and the field studies, tries to assist and compares the tiling patterns of the two distinctive buildings from Qajar and Safavid eras.Research findings show that the geometric and plant motifs on the tiles, decorating most of Chahar Bagh School, is abstract which benefits from a simple and fluent solidity, of which the decorative handwriting is dominantly Kufic and thulth handwritings. In masjed-madreseh Seyed, the decorative images such as fruits, grapes, flowers, vases, bowls, landscape and plates have been used in a high multiplicity and also applied, under the impact of decorative arts, in the West, as some realistic, abstract and non-duplication designs. Nastaliq hadwritiing is the most dominant in the inscriptions.
    Keywords: Tiling patterns_Isfahan_Masjid – madreseh_e Seyyed_Masjid – madreseh_e Chahar Bagh_Safavid era_Qajar era
  • Elahe Imani, Mahmoud Tavoosi Page 17
    Dragon-killer in national myths is an advocate that, with the help of god or deities for protecting people and making peace, does battle with the dragons. The dragon and dragon-killer have been represented with various signs in different cultures that are all the same, verbally and thematically and just differ from lingual aspects. Among from all versions of Dragon-killer myths around the world, we would concentrate on the Iranian and Indian ones throughout this research and especially would take myths of Bahram as an Iranian dragon-killer god and Indira as an Indian one, on one hand, and Iranian Fereydoun with Indian Rama, on the other hand, into comparative analysis consideration. The research method is based on library studies, in addition to Levi-Strauss’ structuralism theory. Moreover, according to Georges Dumezil’s theory, considering the Iranians and the Indians as a single race, we are to analyze the possible adaptation between Iranian and Indian myths, regarding Dragon-killer myths. This study shows the significant adaptations or similarities between Iranian and Indian dragon-killer myths, due to the general motifs of human mind or archetypes, on one hand, and the common cultural roots or background between those mentioned races, on the other hand. So, the common thematical aspects between Iranian and Indian myths regarding the dragon-killers stand beyond question. Moreover, the differences originate from the political, religious, social and geographical varieties through the passage of time.
    Keywords: Myth, Dragon, Dragon, killer, Iran, India
  • Mahmood Ghalehnoee, Armin Bahramian, Foroogh Madani Page 29
    Cityscape is a medium between man and the phenomenon of city as well as the visual-meaning-related embodiment of the components of space; one component of cityscape is the signage and billboards. Advertising billboards, introducing products and services- can increase the activity and vitality of space or cause confusion. This is where the cityscapes of most of the active city-centers are covered with colour billboards. These colorful billboards have been juxtaposed overtime to satisfy the needs of shop-owners and seek the attention of the customers; therefore, they show the unique characteristic which is a particular visual identity and is the result of the effects of people’s culture and is in accordance with the needs and taste of the day. Chahar-Bagh-e Abbasi street is one of the oldest and most important streets of Isfahan city that is covered with the ad-billboards of shops and stores. Shop signs as one of the elements of cityscape can have positive or negative effects on qualities of public spaces. This article has used descriptive- analytic way of research. Then by observing and collecting the information from the site, the strong and weak points of ad-billboards in Chahar-Bagh-e-Abbasi street were studied. Finally, it was concluded that the billboards have a form of harmony and arrangement with the fabric, though it does not contain visual attraction, due to the inappropriate use of color and lack of attention to the cultural background. And it is required to make reforms in this area. Three different approaches to accomplish these reforms are adopted. This article choosing the third approach establishes common quality and quantity principles provides suitable templates and examples and offers a design framework and general recommendations and organization of advertising signs on the Chahar-Bagh-e Abbasi street.
    Keywords: Cityscape, Homogenization, Shop signs, Chahar, Bagh, e, Abbasi Street, Visual Pollution
  • Mohammad Hatefi, Hamid Reza Shairi Page 41
    This paper, examined how post modern values are impressed in interaction of word and image under the domain of inter-genre and inter-textual circumstances. In order to solve this problem, we, based on phenomenological approach, it is hypothesized that any relationship should be analyzed in the framework of the discourse, and so, it should be necessarily considered any cultural, technological and other social circumstances specially with a glance to the anarchistic social factors of the postmodern era which may have any impact involved a quasi discursive situation in any semantic aspect of the signs. Beside that, any sensitive, cognitive and emotional aspects of a subjective interaction should be involved in the study. The results of this study show that a disruption in the bases of the genres and habits of the subjects, play a major role in the fall of the sensory - perceptual, identical borders and so finally, we are faced with a situation where it could be a “quasi discourse,”. In such a situation, “action” leads to be closed and the borders between discourse and non-discourse are ambiguous.
    Keywords: word, image, semiotics, inter, genre, discourse, quasi, discourse
  • Fatemeh Rayati Zade, Ayeen Fazel Page 57
    This article is a comparative study to investigate the morphology of Persian and Ottoman Royal swords during the tenth and eleventh centuries. Employing a descriptive-qualitative methodology and considering historical evidence, common and distinctive features of these swords in terms of their appearance, as well as their engraved patterns will be analyzed. After demonstrating the pictures of a number of swords belonging to either of the empires within the above mentioned centuries, followed by their morphological evaluation presented in analytical tables, this article will conclude that the state religions within each territory had a significant impact on both the theme of engraved wordings, and the decorations on swords, resulting in distinguishing characteristics. However, the exchange between weapon-making artisans and trading weaponry created common features of weapon production in both empires. Nevertheless, Persian tradition of simplicity in design versus Ottoman style with massive decoration all over the swords is considered a salient dissimilarity of Persian and Ottoman swords.
    Keywords: morphology, sword, Safavid, Ottoman
  • Parastoo Mohebbi, Mohammad Jafar Yousefian Kenari Page 73
    This paper aims to explain the role of Absurd Theatre, as an innovative form of dramatic composition in the first half of the 20th century, in evolving novels and literary traditions after 1960s. The main problem of this research is finding some reliable limits of mutual impacts by which it could be possibly said that Absurd Theatre and New Novels had many interchangeable effects through the time. The key question is how Absurd devices have had an impact on the style of novel writing, if it could be claimed that this type of theatre had emerged at the period of a historical passage into Postmodernism from Modernism. Inspired by an evolutional structuralism method, this study intends to describe the key factors of mutual stylistic interactions between Nouveau Novels and Absurd Drama. To this purpose, a statistical population of recognized writers and dramatists has been selected to realize a comparative reading of their features. Focusing on some masterpieces of Samuel Beckett and Marguerite Duras’ novels, the comparison confirms how these movements influenced on each other and how it would be possibly rearranged and re-interpreted today. The features such as Deviation of Norms and Styles, Humanism as well as Scientism are among the most important criteria that prove the main hypothesis of the research. They are basically literary devices or approaches which have transferred to theatre and performance. The paper first reviews the historical evolution of Modern Literature and shows how modern style of telling stories influenced on some other types of artistic forms. It explains that Absurd Drama was significantly inspired by modern approaches of European literary criticism. The “Estrangement effect” of Epic Theatre and “Defamiliarization” of Formalist poetics are two of the main reasons of emerging Absurd techniques during 1930s. The research summarizes then the key features of Modern Novels at a tentative table and presents some operational descriptions for subsequent assessment. It will finally prove that the literary focus on Body and Movement, Claustrophobical arrangement of fictional scenes, and Performative aspects of language are all made under influence of Absurd devices. In effect, it could be said that Absurd drama developed literary language of New Novels in terms of performability and theatricality.
    Keywords: Modern literature, Absurd theatre, Comparative studies, Samuel Beckett
  • Narges Dehghan, Gholamhossein Memarian, Asghar Mohammadmoradi, Hojjatollah Abdi Ardekani Page 87
    To express religious and mythic themes and overcome gaps between conscious and unconscious part of his mind, human being needs symbol and symbolization. Symbols appear in different forms such as dreams, folk tales, myths, natural objects and arts. In architecture, the application of symbols is the strongest and the most expressive from of all arts. Today, symbolic language, in architecture, has become the same as impartial and negative terms and the wittnessing relationships denoting the definition not only is not a factor to improve its interactions in space but also has changed to self-alienation. This article is trying to answer the question whether it is possible to express the concept of ascension emanated through architectural framework through finding archetypal semantic commonalities existing in the human ego and which consists of three sources as the universal myths, symbol and dream? This concept is the only one model in archetypal concepts therefore with finding the remaining concepts derived from the archetypes can be reached the pattern language in architecture to upgrade the human interaction with architectural space and designers and architects could use this language as a timeless and eternal way and apply other factors affected by context and styles of architecture as spatiotemporal ones.
    Keywords: archetype, ascension, myth, dream, symbol, archetypal pattern